Brandwerende compartimentering Spoorwegmuseum “Train World” te Schaarbeek

Het museumconcept

Het toekomstige museum zal op een ludieke en aantrekkelijke wijze het belang van de spoorwegen voor de samenleving en voor de mobiliteit in de loop der tijden in de verf zetten. Hiervoor zullen een groot aantal diesel- en stoomlocomotieven, goederenwagons, kranen en koelwagens met grote historische waarde van de bewaarplaats van Leuven overgebracht worden naar Schaarbeek.
Het museumconcept van de kunstenaar François Schuiten is een opeenvolging van ruimtes en dynamische ensceneringen met klank- en lichtspel om de bezoekers een totaalspektakel aan te bieden.

Passieve brandbescherming door compartimentering

Voor het ontwerp van het gebouw zelf deed de bouwheer NMBS Holding/Eurostation beroep op het architectenbureau SUM. Het project omvat niet alleen de renovatie en restauratie van de bestaande stationsgebouwen, die dateren van 1887 en 1920, maar tevens het optrekken van een nieuw gebouw dat het museum zal huisvesten.
Gezien het enorme volume van dit nieuwe gebouw, nl. 8000 m² is een brandwerende compartimentering noodzakelijk. De architect koos hiervoor voor het Promat® SYSTEMWALL systeem, omwille van de snelle opbouw, het geringe gewicht en de mogelijkheid om de wanden perfect te integreren in het geheel. Deze zeer hoge wand van meer dan 9 m wordt in opdracht van de  hoofdaannemer CFE opgebouwd door de firma Jansen Finishings uit Meeuwen. Promat® SYSTEMWALL bestaat uit een gegalvaniseerd stalen roosterwerk, opgebouwd uit verticale MC profielen van 2 mm dikte en horizontale MU 62.20 profielen van 2 mm, die om de 1350 mm door de ovale openingen in de MC profielen worden geschoven. Op deze profielen wordt aan beide zijden een dubbele laag PROMATECT®-100 platen van 8 mm bevestigd voor een brandweerstand EI 60.

Naast de brandweerstand kan Promat ook de winddruk in het gebouw berekenen met de Eurocode 1, deel 1-4 “Windbelastingen” (EN 1991-1-4). Afhankelijk van de positie van de wanden in het gebouw en de aanwezigheid van gevelopeningen, berekent men de interne windoverdruk (wi)1 op de aangeblazen zijde van de wand en de interne windonderdruk (wi)2 op de andere zijde van de wand.

In het museumgebouw worden  vier Promat®-SYSTEMWALL hoge wanden opgebouwd.

Vanaf mei 2015 zal u dit nieuwe museum “Train World” te Schaarbeek  kunnen bezoeken.


Lees al het nieuws