Brandveilig wonen en studeren met het mooiste zicht op Antwerpen

Om de brandveiligheid in dit torengebouw te garanderen, voorziet het architectenbureau ELD verticale luchtkanalen met een weerstand tegen brandvoortplanting. Deze zelfstandige luchtkanalen met een totale oppervlakte van 400 m² werden voor opdrachtgever Besix/Vanhout vakkundig gemonteerd door de firma AFA. De verticale luchtkanalen bestaan uit PROMATECT®-L500 platen van 52 mm en hebben een weerstand tegen brandvoortplanting Ro 2h.

Ventilatie- en rookafvoerkanalen worden vooral geplaatst in hoge gebouwen en ondergrondse parkings. In een gecompartimenteerd gebouw worden de compartimentsgrenzen immers vaak doorboord voor allerlei technische installaties, zoals lucht- en rookafvoerkanalen. Indien men hiervoor geen speciale voorzieningen treft, kan de brand zich gemakkelijk verspreiden naar andere compartimenten.

De algemene regels voor verticale en horizontale kanalen zijn dezelfde. Een verticaal kanaal onderscheidt zich echter vooral door de manier waarop het aan de ruwbouw wordt bevestigd. Bij de plaatsing wordt er gebruik gemaakt van consoles en ondersteuningsstrips. Men moet immers vermijden dat de verticale kanalen in geval van brand gaan uitknikken of onder het eigen gewicht gaan doorzakken.

Vanaf september 2015 zullen de eerste bewoners de ParkToren betrekken.


Lees al het nieuws