Promat International NV biedt oplossingen voor het brandwerend beschermen van modulaire bouwsystemen van Eagle Construct

Eagle Construct uit Opglabbeek is één van de toonaangevende bedrijven, die gespecialiseerd zijn in modulaire bouwsystemen. Het bedrijf evolueerde van de bouw van “containers” naar het bouwen van volwaardige gebouwen, die zowel aan de binnen-  als aan de buitenzijde niet te onderscheiden zijn van traditionele gebouwen.
Hiervoor ontwikkelde Eagle Construct het POLYCAB systeem. Dit modulaire bouwsysteem bestaat uit een solide constructie, die is samengesteld uit een stalen frame, betonnen gietvloeren, een buitenschil opgebouwd uit sandwichpanelen en een binnenafwerking op basis van gipskartonplaten. Dankzij de zeer korte bouwtijd in combinatie met een grote flexibiliteit en architecturale vrijheid, is dit modulaire bouwsysteem een zeer interessant alternatief voor de traditionele bouwmethoden. Deze constructie op basis van een stalen frame en beton is goedkoper dan de traditionele constructies en kan eenvoudig worden uitgerust met de laatste innovaties op het vlak van energiebesparing, akoestiek en brandwerendheid.
Met dit modulaire bouwsysteem kunnen alle types van gebouwen worden gerealiseerd. Kantoorgebouwen, openbare gebouwen tot zelfs ziekenhuizen en rustoorden. Vandaag bouwt Eagle Construct zelfs eengezinswoningen en appartementen (lage energie) onder de naam QUBIQ.
Voor het POLYCAB systeem ontwikkelde Eagle Construct samen met Promat International oplossingen die voldoen aan de hoogste brandwerendheidseisen. 
Indien een gebouw moet voldoen aan een hogere brandweerstand, moet er op de bouwelementen een brandwerende bekleding worden aangebracht. Dit kan ofwel in het atelier gebeuren (bv. bij het toepassen van brandwerende verf) of op de werf (indien er plaatmaterialen of verf wordt gebruikt). In dit geval zijn het vooral de stalen liggers en kolommen, die een extra bescherming vereisen. In functie van de gewenste brandweerstand en op basis van de kritieke temperatuur van het staal en de afmetingen van de kolommen of liggers worden er berekeningen gemaakt volgens de geldende Europese normen. 
De kolommen en liggers kunnen beschermd worden met de cementgebonden calciumsilicaatplaten PROMATECT®-H of een brandwerende verf zoals PROMAPAINT®-SC3 of PROMAPAINT®-SC4.
Voor het beschermen van de draagvloeren wordt er ook vaak gewerkt met een “protective membrane”. Daartoe wordt er onder de stalen liggers een laag calciumsilicaatplaten PROMATECT®-100 aangebracht. Deze oplossing zorgt voor heel wat tijdwinst omdat de liggers niet individueel bekleed moeten worden.
De keuze voor brandwerende plaatmaterialen of intumescerende verf wordt bepaald door verschillende factoren: de esthetische aspecten, de doorlooptijd van de werken of de vereiste brandweerstand. Een combinatie van beide systemen is uiteraard ook mogelijk.
Zowel bij de bouw van het Heilig Hart Ziekenhuis te Leuven als bij het nieuwe oncologisch centrum van het Universitair Ziekenhuis te Jette werd er in samenwerking met het plaatsingsbedrijf Inside Projects in Peer gekozen voor het “protective membrane” d.m.v. PROMATECT®-100 platen van18 mm voor de brandwerende bescherming van de vloeren voor R 120.  Omwille van timing werden de kolommen beschermd met brandwerende verf. Bij de bouw van de nieuwe kraamafdeling van het Maria Middelares ziekenhuis te Gent; de verpleegpost van het operatiekwartier in het ASZ in Aalst en de verpleegafdeling van het AZ  in Oudenaarde werden de kolommen brandwerdend beschermd met PROMATECT®-H
Deze projecten benadrukken nogmaals het belang van een goede samenwerking tussen de opdrachtgever, architect, aannemer en producent, zodat er te allen tijde gekozen kan worden voor de meest efficiënte en economische oplossing die uiteraard ook voldoet aan de vereiste brandwerendheid

Lees al het nieuws